F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σαν σήμερα το ντεμπούτο του Senna στην F1

Σαν σήμερα 30 χρόνια πριν στις 25 Μαρτίου του 1984 θα κάνει το ντεμπούτο του στη Formula 1, ο θρύλος του αθλήματος, Ayrton Senna στο grand prix της πατρίδας του στη Βραζιλία στην πίστα Jacarepagua του Ρίο ντε Τζανέιρο.

f1 hellenic fan club - Ayrton Senna ντεμπουτο στην first gp F1 1984 Brazil

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του Senna στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το Πρωτάθλημα Φόρμουλα Ένα. Ήταν 25 Μαρτίου του 1984 στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στη πίστα "Nelson Piquet International Autodrome" που τότε είχε την ονομασία "Jacarepaguá".

Ο Βραζιλιάνος άσσος έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα της Toleman αφού είχε κερδίσει το πρωτάθλημα Formula 3 το 1982 κάνοντας πολλές ομάδες στην F1 να ενδιαφερθούν για αυτόν όπως η Williams, η McLaren, και η Brabham, αυτός όμως κατέληξε στην πιο αδύναμη.

Με την TG184 να μην είναι έτοιμη ο Senna πήρε την 17η θέση για την εκκίνηση. Ο αγώνας όμως δεν εξελίχθηκε ευχάριστα για το Βραζιλιάνο αφού ήταν ο πρώτος πιλότος που εγκατέλειψε στη σεζόν μετά από μόλις 8 γύρους. Τους πρώτους του βαθμούς θα τους πάρει στο επόμενο αγώνα το gp στην Νότια Αφρική.

Η εμφάνιση όμως που θα κάνει όλους να το προσέξουν θα είναι την ίδια χρονιά στο Μονακό, όπου εκκινώντας 13ος, τερμάτισε 2ος πίσω από τη McLaren του Alen Prost σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης όπου ο Βραζιλιάνος οδηγούσε σαν σε στεγνό και εάν οι αγωνοδίκες δεν είχαν σταματήσει τον αγώνα λόγο της έντασης της βροχής είναι πιθανό να είχε πάρει και την πρώτη θέση.

Ο Senna στην πρώτη του χρονιά στη Formula 1 έτρεξε σε 15 από τα 16 grand prix (δεν προκρίθηκε στο Σαν Μαρίνο) εγκατέλειψε σε 8 αγώνες και συγκέντρωσε 13 βαθμούς.

Όπως είναι γνωστό ο Ayrton Senna στέφθηκε 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula1 το 1988, 1990, 1991 και ποιος ξέρει τι θα είχε γίνει εάν δεν είχε χάσει τη ζωή του στο ατύχημα που είχε την αποφράδα εκείνη μέρα στην πίστα της Imola την Πρωτομαγιά του 1994.


Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος | 25-03-2014 | F1 Hellenic Fan Club   

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More