F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

F1 - Το μυστικό της Ferrari στις εκκινήσεις

Σε τι οφείλεται η καταπληκτική εκκίνηση των Ferrari στο Gp Αυστραλίας, με τον Vettel να αφήνει πίσω και τις δύο Mercedes του Rosberg και Hamilton οι οποίοι είχαν κάνει το 1-2 στις κατατακτήριες.

f1 hellenic fan club - Το μυστικό της Ferrari στις εκκινήσεις

Παρά το γεγονός ότι η Mercedes είχε κλειδώσει την μπροστινή σειρά της εκκίνησης στη Μελβούρνη, ήταν συγκλονιστική η αντίδραση του Sebastian Vettel όταν άναψε και το τελευταίο φως και ο Γερμανός πιλότος βρέθηκε να στρίβει πρώτος. Μετά την πρώτη στροφή ο Kimi Raikkonen έκανε το ίδιο βάζοντας έτσι τη Ferrari να οδηγεί την κούρσα. 

f1 hellenic fan club - Το μυστικό της Ferrari στις εκκινήσεις

Το αφεντικό της Scuderia, Maurizio Arrivabene είπε : "η εκκίνηση ήταν σούπερ, θέλω να πω ότι και οι δύο πιλότοι μας έφυγαν σαν δύο πύραυλοι. Μετά από αυτό είχαμε σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα που μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και αυτό ήταν θετικό για μας". 

Ο Christian Horner είπε : "είδαμε από τα δεδομένα της Ferrari στις χειμερινές δοκιμές της Βαρκελώνης να είναι ιδιαίτερα δυνατή στις εκκινήσεις της". 

Οι δυνατές εκκινήσεις ενισχύουν την άποψη ότι είναι πιθανό στη Ferrari να αρκεστούν με τη δεύτερη σειρά στο Grid αφού γνωρίζουν ότι έχουν πλεονέκτημα και μπορούν να τεθούν επικεφαλής του αγώνα από τον πρώτο γύρο. 

f1 hellenic fan club - Το μυστικό της Ferrari στις εκκινήσεις

 Μια σύγκριση του τιμονιού της περσινής SF15-T με αυτό της φετινής SF16-H, σε σχέδιο του Piola, βλέπουμε ότι οι Ιταλοί έχουν επικεντρωθεί στο σχεδιασμό του συμπλέκτη, κάτι που τους έδωσε πιο επιθετική συμπεριφορά στο μονοθέσιο κατά την εκκίνηση. 

Οι νέοι κανονισμοί επιβάλουν στους πιλότους να χρησιμοποιούν μόνο το ένα τους χέρι κατά την εκκίνηση και εαν έχουν δύο διακόπτες στο τιμόνι τους έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν μόνο τον ένα από αυτούς. 

Η Ferrari αντικατέστησε του δύο διακόπτες με έναν που εκτείνεται κατά μήκος όλου του τιμονιού, μια τέτοια δραματική αλλαγή στη σχεδίαση σημαίνει πως έγινε χάρη της δραματικής αλλαγής στην απόδοση. 

 Οι ακριβείς λόγοι για τη διαμόρφωση αυτή είναι ασαφής, ίσως όμως να δίνει καλύτερη αίσθηση στους οδηγούς να βρούν το καταλληλότερο σημείο του συμπλέκτη που θα δώσει την καλύτερη εκκίνηση. Αυτό μάλλον δικαιολογεί και την επιθετική χαρτογράφηση των Ferrari στην εκκίνηση. 

 Όλοι αναρωτιούνται αν ήταν όντως μια νίκη της Ferrari έναντι των πρωτοπόρων η εκκίνηση στην Αυστραλία. Ένα μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο και στο Μπαχρέιν, ή ήταν απλώς τυχαίο.





Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος | 27-03-2016 | F1 Hellenic Fan Club 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More