F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

F1 : Απεβίωσε ο Guy Ligier στα 85 του

Έφυγε ο θρυλικός Guy Ligier στα 85 του χρόνια. Ο Γάλλος είχε εκκινήσει σε 12 αγώνες σαν οδηγός και ήταν ιδιοκτήτης της ομώνυμης ομάδας που κέρδισε 9 αγώνες στην Formula 1.


Ο Guy Ligier έκτισε το όνομά του σαν παίκτης του ράγκμπι σε διεθνές επίπεδο πριν ασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτρεξε με μοτοσυκλέτες για πολύ λίγο πριν ασχοληθεί με αγώνες σπορ αυτοκινήτων με την Porsche. Μετά αγωνίσθηκε στη F1 με δικά του μονοθέσια, μια Cooper Maserati το 66-67 και μια Brabham-Repco αργότερα το 67 πάλι. Η καλύτερη θέση που πήρε ήταν η 8η στο Γερμανικό Gp το 1967.


Το 1968 ο Guy Ligier γίνεται ιδιοκτήτης ομάδας μαζί με τον Jo Schlesser οδηγώντας δύο McLaren F2 μονοθέσια. Ο Jo Schlesser σκοτώθηκε την ίδια χρονιά στο Γαλλικό gp και έτσι ο Ligier αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ιδρύει μια νέα ομάδα που θα κατασκεύαζε δικά της μονοθέσια.


Η ομάδα.
Ligier JS1 ονομάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Michel Tétu, τα διακριτικά JS ήταν φόρος τιμής στον Jo Schlesser. Μέχρι το 1974 συμμετείχαν σε αγώνες τουρισμού μέχρι όπου και αγοράζει την MATRA και μετά από δύο χρόνια το 76 εμπλέκεται στον κόσμο της Formula 1 με οδηγό τον Jacques Laffitte κέρδισε το 77 τον Σουηδικό αγώνα. Η ομάδα κέρδισε 9 φορές στη F1. Στα τα τέλη της δεκαετίας του 80 είχε απομακρυνθεί από τον ανταγωνισμό και έτσι πουλήθηκε στον Cyril de Rouvre το 1974. Η τελευταία νίκη ήρθε στο Gp του Μονακό το 1996 με οδηγό τον Olivier Panis. 


Το 1997 την αγόρασε ο 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Alain Prost και άλλαξε και όνομα σε Prost. Η ομάδα διαλύθηκε στα τέλος του 2001.

Η Ligier πάντως δεν χάθηκε παρέμεινε μια επιτυχημένη εταιρία κατασκευάζοντας micro-cars.





Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος | 24-08-2015 | F1 Hellenic Fan Club 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More