F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

F1 : Προειδοποίηση FIA για "ψεύτικα" πιτ στοπ

Η FIA προειδοποιεί τις ομάδες της Formula 1 ότι θα τιμωρείται κάθε "εικονικό" pitstop όπως αυτό που έκανε η Mercedes στο Βρετανικό Grand Prix.

f1 hellenic fan club - Προειδοποίηση FIA για "ψεύτικα" πιτ στοπ 2015

Γνωρίζοντας η mercedes τη δυσκολία των Williams στο να διατηρήσουν τα ελαστικά τους για μεγαλύτερο διάστημα οι μηχανικοί της βγήκαν στο pitlane στον 14ο γύρο με σκοπό να τους ξεγελάσουν και να τους παρασύρουν σε μια αλλαγή ελαστικών πιο πριν από ότι πρέπει, όπως παραδέχτηκε το αφεντικό της Γερμανικής ομάδας Toto Wolff.

" Γνωρίζουμε ότι οι Williams δυσκολεύονται να κρατήσουν τα ελαστικά τους μέχρι το τέλος και ξέραμε ότι μια  πρόωρη αλλαγή από εμάς θα τους έβαζε σε σκέψεις, ίσως και να έκαναν ένα πιτ στοπ πριν την ώρα του. Ήταν μια μπλόφα που δεν έπιασε, η γυναίκα μου μου έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό λέγοντας - εσείς νομίζετε ότι  μπορείτε να μας ξεγελάσετε χα, χα, χα".

Είναι γνωστό ότι τέτοιου είδος κινήσεις απαγορεύονται από τους κανονισμούς για λόγους ασφαλείας. Βάση του άρθρου 23.11 απαγορεύεται η οποιαδήποτε κινητικότητα των μηχανικών των ομάδων στο pit lane οι οποίοι πρέπει να βγαίνουν από το γκαράζ μόλις πριν έρθει το μονοθέσιο στα πιτ και να φύγουν το συντομότερο δυνατό μετά το πέρας των εργασιών.

Το ότι η Mercedes δεν τιμωρήθηκε είναι το παραθυράκι του νόμου του ότι είναι πολύ δύσκολο το να ξέρουν αν όντων πρόκειται για κανονικό ή εικονικό πιτ στοπ, ή για αλλαγή στρατηγικής αφού είχε δοθεί η εντολή για πιτ στοπ.

Η FIA βρίσκεται σε επαγρύπνηση και θέλει να κάνει σαφές ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επιτρέπονται. Θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής για το θέμα και θα πει στις ομάδες σε μια ενημέρωση πριν από το Ουγγρικό Grand Prix ότι οποιαδήποτε επανάληψη στο μέλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως παραβίαση των κανόνων.

Εάν επαναληφθεί μια τέτοια ενέργεια τότε οι ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν στη FIA ότι υπήρχε πραγματικός λόγος για να σταματήσουν και έτσι να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ραδιοεπικοινωνία και τηλεμετρία θα εξετάζονται ως στοιχεία για το αν η στάση είναι αληθινή ή όχι.






Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος | 09-07-2015 | F1 Hellenic Fan Club 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More