F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

F1 - GP Μονακό: Lewis Hamilton, πρώτη νίκη για φέτος, με DEJA VU!

Στο Grand Prix του Monaco 2016 η Ιστορία επαναλήφθηκε αρκετές φορές, με ίδιους και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κι έδωσε στον Lewis Hamilton το πρώτο ψηλότερο σκαλί για φέτος, στον πικραμένο Daniel Ricciardo τη δεύτερη θέση και στον Sergio Perez το τρίτο Podium στην καριέρα του!

F1 Hellenic Fan Club - F1 - GP Μονακό: Lewis Hamilton, πρώτη νίκη για φέτος, με DEJA VU!


Ο Βρετανός οδηγός ζώντας μια επανάληψη του αγώνα που το έδωσε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα νίκη στο Μονακό το 2008, (βροχή κι εκκίνηση από την 3η θέση και τότε) και εισπράττοντας ταυτόχρονα όσα του χρώσταγε η ζωή κι η ομάδα του από τον περσινό αγώνα στο Πριγκιπάτο, πήρε το πρώτο του 25άρι για φέτος. Παράλληλα αυτή ήταν η 44η νίκη στην καριέρα του στη F1. Παράλληλα ήταν η 4η συνεχόμενη για τη Mercedes στο μαγευτικό θέρετρο της Νότιας Γαλλίας, αφού είχε κερδίσει και τις τρεις προηγούμενες χρονιές με το Nico Rosberg.

Στο σημερινό αγώνα ο Hamilton στήριξε τη νίκη σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος, σε χρονική σειρά, ήταν η εντολή της Mercedes στον Nico Rosberg να αφήσει τον Hamilton να τον περάσει, (στην εκκίνηση ο Γερμανός ήταν δεύτερος). Αυτό συνέβη γιατί ο Γερμανός είχε πρόβλημα με τη θερμοκρασία των φρένων του με τα βρόχινα ελαστικά κι έτσι έμενε πίσω στην καταδίωξη του poleman Ricciardo.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η σωστή κι εμπνευσμένη, ίσως και τυχερή θα μπορούσαμε να πούμε στρατηγική από την ομάδα του. Ο Βρετανός ξεκίνησε, όπως όλοι άλλωστε, με βρόχινα ελαστικά αφού σήμερα ο αγώνας ξεκίνησε με βροχή και με SC, το οποίο μένοντας 7 γύρους βοήθησε στο να στεγνώσει η αγωνιστική γραμμή.  Με το στέγνωμα σιγά σιγά του οδοστρώματος ένας ένας οι οδηγοί έμπαιναν στα πιτς γι' αλλαγή ελαστικών, κάτι που έκανε κι ο προπορευόμενος Ricciardo, βάζοντας ενδιάμεσα ελαστικά στον 23ο γύρο, παραχωρώντας την πρωτοπορία της κούρσας στον Βρετανό. Ο Hamilton συνέχισε με το βρόχινα για 8 γύρους ακόμα, καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του τον νεαρό Αυστραλό και με τη βοήθεια της φύσης της πίστας του Monaco. Μπαίνοντας για το πρώτο και μοναδικό pitstop του ο Βρετανός πιλότος φόρεσε κατευθείαν τα ultrasoft ελαστικά με το μωβ σιρίτι σκοπεύοντας να πάει έως το τέλος. Κάτι που έκανε με απόλυτα επιτυχία!

Ο τρίτος παράγοντας ήταν ο παράγοντας τύχη και λάθους του αντιπάλου. Μπαίνοντας ο Ricciardo για δεύτερη φορά στα πιτς, όπως ήταν αναμενόμενο ότι θα κάνει για να φορέσει μια από τις μαλακές γόμες, η ομάδα ήταν απροετοίμαστη για τα supersoft ελαστικά που είχε αποφασιστεί να βάλει, με αποτέλεσμα το pitstop να διαρκέσει 13,6 δευτερόλεπτα και βγαίνοντας πάλι στην πίστα ο Αυστραλός να βρεθεί πίσω από τον Hamilton...

Τα χρωστούμενα της ζωής και της Mercedes προς τον Hamilton, (πέρσι ενώ όδευε προς τη νίκη στο Μονακό η ομάδα του ζήτησε να κάνει pitstop εντελώς αψυχολόγητα και με καμία λογική, με αποτέλεσμα να τερματίσει τρίτος), τα πλήρωσε όμως ο Daniel Ricciardo. Ο οποίος μετά το καταστροφικό pitstop όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να απειλήσει σοβαρά την πρωτοπορία του Βρετανού... Πέρα για πέρα δικαιολογημένη η πικρία του νεαρού Αυστραλού όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του στο τέλος. Να σημειωθεί πως ο Ricciardo είχε πέσει θύμα λανθασμένων επιλογών και στο Ισπανικό Gp πριν δύο εβδομάδες, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να δει την καρώ σημαία πρώτος!

Στην τρίτη θέση και μετά από πάρα πολύ καλή εμφάνιση, (κράτησε με πολύ ωραία οδήγηση κι εύκολα πίσω του τον Vettel και τη Ferrari) και σωστή στρατηγική, βρέθηκε ο Segio Perez κι η Force India.

Ο Sebastian Vettel κι η Ferrari δε βρέθηκαν σε καλή μέρα κι ο Γερμανός τερμάτισε τέταρτος, ενώ ο Kimmi Raikonnen έπεσε θύμα της βροχής, όπως κι ακόμα 6 πιλότοι, αφού έχασε τον έλεγχο στον 10ο μόλις γύρο και προσέκρουσε στις μπαριέρες. Η Scuderia βρέθηκε εκτός βάθρου για πρώτη φορά φέτος και μετά από επτά συνεχόμενους αγώνες από πέρσι.

Στην 5η θέση μετά από πολύ καλή εμφάνιση βρέθηκε ο Fernando Alonso με τη McLaren-Honda, αντιμετωπίζοντας αρκετά εύκολα τις προσπάθειες του Nico Rosberg να τον υποσκελίσει. Ο τελευταίος, που δε βρέθηκε σε καλή μέρα όπως και το μονοθέσιο του, απώλεσε και την 6η θέση από τον συνονόματό του Hulkenberg και τη Force India πάνω στο πέσιμο της καρώ σημαίας στην κυριολεξία!!! Η MacLaren-Honda που δείχνει σημάδια βελτίωσης, είχε και το Jenson Button στη δεκάδα, 9ος, βάζοντας για δεύτερη φορά στους τρεις τελευταίους αγώνες και τα δύο μονοθέσιά της στις βαθμολογούμενες θέσεις... Τέλος στους βαθμούς μπήκε κι ο Felipe Massa με τη Williams καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.

Η βροχή είχε σαν συνέπεια να εγκαταλείψουν 7 οδηγοί από συγκρούσεις. Εκτός από τον Raikonnen που αναφέραμε ήδη, ο αγώνας τελείωσε νωρίς και για τους Palmer (Renault), Kvyat (Toro Rosso), Magnussen (Renault), Ericsson και Nasr για τη Sauber οι οποίοι συγκρούστηκαν μεταξύ τους και Max Verstappen (Red Bull). Ο τελευταίος ξεκινώντας σήμερα με φόρα, από το θρίαμβό του στη Βαρκελώνη, με εκπληκτικές προσπεράσεις και κάνοντας συνεχώς ταχύτερους χρόνους στους πρώτους γύρους του αγώνα, αν και ξεκίνησε από την 21η θέση του grid κέρδισε πολύ γρήγορα 8 θέσεις. Μαζί με τη φόρα όμως είχαν πάρει και τα μυαλά του πολύ αέρα λόγω ηλικίας και στον 34ο γύρο «στούκαρε», κάτι που είχε κάνει και στις κατατακτήριες και του είχε «χαρίσει» θέση στο τέλος της εκκίνησης σήμερα!!! Από την ώρα που βγήκε όμως ο νεαρός ταλαντούχος Ολλανδός, ο αγώνας πήρε τη μορφή που συνήθως παίρνουν οι αγώνες στο Πριγκιπάτο λόγω της φύσης της πίστας του...

Αναλυτικά η κατάταξη κι οι χρόνοι του 74ου F1 GP του Μονακό, 64ου από το 1950 και μετά έχουν ως εξής:


Θέση            Οδηγός        Κατασκευαστής      Χρόνος
    1             Lewis Hamilton             Mercedes     1:59:29.133
    2             Daniel Ricciardo             Red Bull Racing            +7.252
    3             Sergio Perez             Force India          +13.825
    4             Sebastian Vettel             Ferrari          +15.846
    5             Fernando Alonso             McLaren       +1:25.076
    6             Nico Hulkenberg             Force India       +1:32.999
    7             Nico Rosberg             Mercedes       +1:33.290
    8             Carlos Sainz Jr.             Toro Rosso             +1 lap
    9             Jenson Button             McLaren +            1 lap
   10             Felipe Massa             Williams             +1 lap
   11             Esteban Gutierrez             Haas F1 Team             +1 lap
   12             Valtteri Bottas             Williams             +1 lap
   13             Pascal Wehrlein             Manor Racing           +2 laps
   14             Romain Grosjean             Haas F1 Team           +2 laps
   15             Rio Haryanto             Manor Racing           +2 laps
    R             Marcus Ericsson             Sauber
    R             Felipe Nasr             Sauber
    R             Kevin Magnussen             Renault F1 Team
    R             Daniil Kvyat             Toro Rosso
    R             Kimi Raikkonen             Ferrari
    R             Jolyon Palmer             Renault F1 Team

Ραντεβού σε 12 μέρες, το 3ήμερο 10-12 Ιουνίου για το GP του Καναδά, στην όμορφη πίστα
Gilles-Villeneuve.



Άγγελος Φραντζής | 29-05-2016 | F1 Hellenic Fan Club

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More