F1 Hellenic Fan Club - Racing - F1 Travel - Enjoy - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

F1 - Πόσους βαθμούς κόστισαν τα λάθη σε Vettel - Ferrari

Μετά το grand prix Ιαπωνίας ο Sebastian Vettel παραδέχτηκε ότι έχουν κάνει το έργο της Mercedes πολύ "εύκολο" φέτος, αναφερόμενος φυσικά στα δικά του λάθη και της ομάδας του. Πως θα ήταν όμως η βαθμολογία χωρίς τα λάθη και των δύο;

f1 hellenic fan club - Πόσους βαθμούς κόστισαν τα λάθη σε Vettel - Ferrari

"Το κάναμε πολύ εύκολο για αυτούς στους τελευταίους αγώνες". δήλωσε ο Γερμανός. "Αυτοί το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε το δικό μας κομμάτι και στη συνέχεια θα δούμε".

Με τέσσερις αγώνες να απομένουν μέχρι τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος ο Vettel θέλει να ελπίζει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Μαθηματικά δεν έχει τελειώσει τίποτα, το προβάδισμα των 67 βαθμών του Hamilton μπορεί να του δώσει τον τίτλο από το gp στο Austin αν κερδίσει και ο Vettel δεν τερματίσει 2ος.

Τα σφάλματα που έγιναν από το Vettel και τη Ferrari ήταν μια καθοριστική ιστορία της σεζόν. Αλλά πώς θα ήταν το πρωτάθλημα αν αυτοί - και η Mercedes - είχαν μια σεζόν χωρίς λάθη;

Με άλλα λόγια, πόσο "εύκολο" το έκανε η Ferrari και ο Vettel για το Hamilton;


Αυστραλία :
Πρώτο λάθος στην έναρξη της χρονιάς με τη Mercedes να κάνει λάθος υπολογισμό με το Ε.Α.Α. και να το εκμεταλλεύεται ο Γερμανός περνώντας μπροστά.
Νίκη Vettel - από 18 (2η θέση) σε 25 βαθμούς  (1ης θέσης)
(+7)

Αζερμπαϊτζάν
Pole ο Vettel, λάθος στρατηγική, με τον Bottas να είναι μπροστά. Τρεις γύρους πριν το φινάλε, επανεκκίνηση από Α.Α. ο Γερμανός μπλοκάρει στην προσπάθειά του να περάσει τον Φινλαδό και χάνει τρεις θέσεις. Ο Bottas εγκαταλείπει από λάστιχο και ο Hamilton παίρνει τη νίκη.

Παραβλέποντας τις θεωρίες του χάους, Vettel από 1ος(25 βαθμοί) 4ος(12 βαθμοί)
(-13)

Γαλλία
Ο Vettel κτυπά τον Bottas από πίσω και πέφτει στις τελευταίες θέσεις τερματίζοντας 4ος. Προβλεπόμενη θέση η 3η (15 βαθμοί) - 5ος(10 Βαθμοί)
(-5)

Αυστρία
Ποινή τριών θέσεων για παρεμπόδιση του Sainz. Ο Vettel δεν τον είδε, ούτε η ομάδα τον είχε ειδοποιήσει. Από P3 στην P6 της εκκίνησης στον αγώνα

Με προϋποθέσεις νίκης καθώς εγκατέλειψαν και δύο Mercedes, ο Γερμανός τερμάτισε 3ος.
Από 1ος (25 βαθμοί), 3ος (15 βαθμοί)
(-10)

Γερμανία
Τραγικό λάθος του Vettel που οδηγούσε τον αγώνα σε συνθήκες βροχής, βγήκε εκτός και εγκατέλειψε. Νίκη Hamilton.

Από 1ος (25 βαθμοί), εγκατάλειψη (0 βαθμοί)
(-25)

Ιταλία
Ο Raikkonen στο 2ο "s" είναι μπροστά και ο Vettel ανοίγεται να προσπεράσει, δίνει χώρο στον Hamilton που εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και περνάει, τον κτυπά ο Vettel και πέφτει στις πίσω θέσεις.
Με προϋποθέσεις νίκης (25 βαθμοί) τερμάτισε στην 4η θέση (12 βαθμοί)
(-13)

Ιαπωνία
Τραγικό λάθος της Ferrari έβαλε τον Γερμανό με ενδιάμεσα στο Q3 ενώ δεν έπρεπε, δεν πρόλαβε να αλλάξει και έμεινε στην 9η θέση εκκίνησης.

Με προϋποθέσεις 3ης θέσης (15 βαθμοί) τερμάτισε 6ος (8 βαθμοί)
(-7)

Προσθέτοντας όλα αυτά, η συνολική καθαρή απώλεια του Vettel ανέρχεται σε 80 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ferrari είχε μια τέλεια σεζόν, θα μπορούσε ακόμα να οδηγεί το πρωτάθλημα κατά 13 βαθμούς.

Αυτό ίσως να μην είχε αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα του πρωταθλήματος. Η Mercedes έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε απόδοση στα τρία τελευταία Gp και ανέπτυξε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Εάν αυτό διατηρηθεί και στα υπόλοιπα 4 grands prix, είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Vettel θα μπορούσε να είχε υπερασπιστεί αυτό το προβάδισμα.

Την ίδια στιγμή, ο Hamilton είχε την καλύτερη σεζόν του, και ήταν σίγουρο ότι θα πάρει μερικές από τις νίκες. Θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι μόνο η μεγαλοφυία του τον έβαλε σε θέση να κερδίσει τους αγώνες σε Γερμανία, Ιταλία, Σιγκαπούρη και Ρωσία, για παράδειγμα.

Χωρίς να πάρουμε πίσω τίποτα από την προσπάθεια του Hamilton, είδαμε πόσο πιο εύκολο το έκανε η Ferrari και ο Vettel για αυτόν.



Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος | 12-10-2018 | F1 Hellenic Fan Club 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More